+36 30 607 5220 / info@swisspro.hu

Mi az a GaN töltési technológia és miért jó, ha ezt használom?

2022. Május 16. 11:17
Frissítve: 2023.06.21.

Azok, akik manapság telefon- vagy laptoptöltő után keresgéltek, bizonyára szembe találkoztak a GaN kifejezéssel. Ha Te is felhúztad a szemöldököd rajta, hogy mi lehet már megint ez az újítás, akkor olvass tovább, mert cikkünkben megkíséreljük körbejárni a témát, egyszerűen és közérthetően bemutatni ezt az új töltési technológiát.

 

Hogyan működik, mit helyettesít?

A töltés során a töltő elektromos áramot vesz fel, hogy megfordítsa azt a kémiai reakciót, amelyet eszközeink (mobilkészülék, laptop, tablet stb.) akkumulátorai továbbítanak készülékeinkre. Régebben a régi típusú töltők, ha nem húztuk ki őket az áramforrásból folyamatosan küldték a feszültséget az akkumulátornak, amely túltöltéshez, ezáltal pedig károsodáshoz is vezethetett, nem beszélve a folyamatos túlmelegedésről.

A mai modern töltők már olyan rendszereket használnak, amelyek felismerik az akkumulátor töltöttségét és ilyenkor csökkentik az áramot, ezáltal minimalizálva a túltöltés esélyét.

Ez idáig a töltők alapanyaga a szilícium volt, amely technológiát addig tökéletesítették a fejlesztők, amíg csak tudták. A technika rohamos mértékű fejlődésének köszönhetően lépett a képbe a GaN, azaz a gallium-nitrid. Ez egy mechanikailag nagyon stabil, széles sávszélességű félvezető, amit a legmodernebb töltőkben lévő félvezetőkhöz használnak és helyettesíti a szilíciumot. Szerkezetéből adódóan jóval nagyobb feszültségek vezetésére képes, az elektromos áram gyorsabban képes átjutni az alkatrészeken, kisebb ellenállás mellett nagyobb energiamennyiség képes áthaladni, kevesebb a keletkezett hő, ezáltal hatékonyabb töltést biztosít.

A kevesebb hőnek köszönhetően a töltőkben lévő alkatrészek sokkal közelebb kerülhetnek egymáshoz, mint eddig bármikor, ami azt eredményezi, hogy a GaN töltők sokkal kisebbek lettek, mint az eddig megszokott és használt töltőink.


A képen a nálunk kapható Swissten GaN hálózati töltő adapter méretei láthatóak

A GaN tranzisztortechnológiát alkalmazó töltők hatékonysága kiemelkedően jó, 93% feletti. A felhasználóknak ez egy megnyugtató adat lehet amellett, hogy a kisebb méret nagyobb hatékonyságot tartalmaz. Mindemellett némi melegedés ennél a típusnál is tapasztalható, hiszen a kis méretbe nem fér bele nagyobb hűtés, de ez korántsem olyan vészes, mint a régi, elavultabb modelleknél volt jellemző.

A gallium-nitrid technológiára épülő modelleknél megfigyelhető, hogy többnyire a Type-C Power Delivery (Type-C PD) szabványú kimeneti portot használnak. Sok esetben több kimenetes portot is terveznek egy-egy töltőbe, így egy egészen kicsi adapter segítségével feltölthető akár két-három-négy készülék egyidőben.

Önmagában már a fentebb felsoroltak is garantálják a sikereit, azonban, ha környezettudatosság szempontjából vizsgáljuk is figyelmet érdemel.

Ezentúl a 3-4 db különféle típusú, közepesen hatékony töltő helyett elég lesz egyetlen egy, kicsi, hatékony és mindennel kompatibilis töltőt használni, csökkentve ezzel a felesleges áramfogyasztást.

 

Hol lehet GaN töltőt vásárolni?

Manapság még nem széleskörűen elterjedt ezen technológiát használó töltők fellelhetősége, de a jó hírünk az, hogy nálunk a webshopban már kapható kétféle változatban is.

Swissten GaN mini hálózati adapter, Type-C, 25W, PowerDelivery

A Swissten mini töltők új szériája forradalmi GaN technológiával. Az USB-C kimeneti portot PowerDelivery gyorstöltési technológiával látták el 25W teljesítménnyel. Megtalálható benne Power Delivery PDO töltési formátum, de új formátumú Power Delivery PPS is, amely lényegesen kíméletesebb az akkumulátorral, és így meghosszabbíthatja az élettartamát.

A töltő méreteit tekintve egészen pici, mindössze 3x3 cm a test, a hálózati villával együtt pedig csak 6,7 cm hosszúságú.

Műszaki adatok

Bemenet: AC ~180-240V, max.0,85A

Kimenet: PDO 5v / 3A, 9V / 2,77A, PPS 3,3-5,9V / 3A, 3,3-11V / 2,25A

Teljesítmény: max 25W

 



Swissten GaN mini hálózati adapter, 2XUSB-C + 1XUSB, 70W

A 70W összteljesítmény leadására képest GaN technológiát alkalmazó Swissten mini töltőnek 2 Type-C PD kimenete, illetve egy hagyományos 5W-os USB kimenete van.

Megtalálható benne Power Delivery PDO töltési formátum, de új formátumú Power Delivery PPS is, amely lényegesen kíméletesebb az akkumulátorral, és így meghosszabbíthatja az élettartamát.

A töltő méreteit tekintve egészen pici, mindössze 3x3 cm a test, a hálózati villával együtt pedig csak 6,7 cm hosszúságú.

Műszaki adatok

Bemenet: AC 100-240V, max 2A

Kimenet USB-C: PD 65W, 5V / 3A, 9V / 3A, 12V / 3A, 15V / 3A, 20V / 3.25A

Kimenet USB: DC 5V / 1A max 5W

Áramelosztás több eszköz csatlakoztatásakor - USB-C 65W

Ha két eszközt csatlakoztatunk az USB-C portokhoz, a töltési teljesítmény az igényeiknek megfelelően optimalizálódik és együtt akár 65 W-ot is elérhetnek.




Swissten GaN mini hálózati töltőadapter, 1XUSB-C, 1XUSB, Power Delivery, 30W

Az USB-C kimeneti port PowerDelivery gyorstöltési technológiát tartalmaz iOs és újabb típusú Andoid készülékekhez, a Qualcomm gyorstöltési technológiával ellátott USB-A port pedig régebbi Android okostelefonokhoz használható.
Extra mini méretei ellenére (3x3x3 cm) igen hatékony töltést tud véghezvinni.

Műszaki adatok:

Bemenet: 200V-240V AC 0,85A, 50-60 Hz

Kimenet USB-C: PD 5V DC 3A, 9V DC 3A, 12V DC 2,5A

Kimenet USB-A: QC 
5V DC 3A, 9V DC 3A, 12V DC 2,25A

A kettő együttesen: 5V DC 3A

Max. teljesítmény: 30W




Swissten GaN mini hálózati töltőadapter, USB-C Power Delivery, 33W

Az USB-C kimeneti portot Power Delivery technológiával látták el, amellyel Apple új újabb típusú Samsung készülékeket lehet hatékonyan feltölteni.

Műszaki adatok:

Bemenet: 200V-240V AC 0,85A, 50-60 Hz

Kimenet USB-C: 5V DC 3A, 9V DC 3A, 11V DC 3A, 12V DC 2,5A

Max. teljesítmény: 33W




Swissten UK (angol) csatlakozós hálózati töltőadapter, GaN 2XUSB-C, 1XUSB, 70W, fehér

Ez a termék az Egyesült Királyság aljazaihoz készült, maximális 70W teljesítménnyel bír. A hálózati töltő 2 db USB-C porttal-, és 1 db hagyományos USB-A porttal van ellátva.

Műszaki adatok:

Bemenet: AC 100V-240V, max. 2A, 50-60 Hz

Kimenet USB-C: PD 65W, 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3,25A

Kimenet USB-C: PD 65W, 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3,25A

Kimenet USB-A: DC 5V/1A, max. 5W

Teljesítmény elosztása a különbözö eszközök csatlakoztatásakor: USB-C kimenet egyedül akár 65W, amikor 2 eszközt csatlakoztatunk egyszerre az USB-C portokhoz a töltési teljesítmény optimalizálódik az igényeknek megfelelően és akár 65W összesen elosztva,






Bízunk benne, hogy sikerült árnyalnunk a képet a GaN töltési technológiáról és segítettünk jobban bemutatni és megérteni a működését.

Amennyiben úgy döntesz, hogy tőlünk rendeled meg valamelyik terméket, akkor 1, maximum 2 munkanapon belül már nálad is lehet a csomag, mert saját raktárkészletről dolgozunk és az egyik fő célkitűzésünk a csomagok lehető leggyorsabban történő kezelése, kiszállítása.
Ebben logisztikai partnerünk a GLS futárszolgálat, akik házhoz és csomagpontra is kiszállítják az általunk feladott csomagokat.

Hozzászólások


Lapozás: [1]

Új hozzászólás

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Az üzenet:
Spam védelem: mennyi 8 + 5?